Geplaatst op 04-09-2019

Amsterdam trekt 8,2 miljoen uit voor bestrijding Japanse duizendknoop

Amsterdam wil korte metten maken met de Japanse duizendknoop. Het stadsbestuur wil 8,2 miljoen investeren voor de bestrijding van de invasieve exoot, die op steeds meer plekken in de stad voor problemen zorgt. 

Een recente inventarisatie heeft opgeleverd dat de duizendknoop op ongeveer driehonderd plekken voorkomt in de hoofdstad. Dit komt neer op een gebied ter grootte van bij elkaar meer dan twaalf voetbalvelden. Bij de gemeente komen steeds meer meldingen van nieuwe waarnemingen binnen.

Scheuren en openingen
De snel woekerende plant groeit zowel onder als boven de grond razendsnel, waarbij hij zich ook door scheuren en nauwe openingen heen wurmt. Het leidt tot grote schade aan woningen, kademuren en rioolbuizen, die er grote hinder van ondervinden.

Schade
In Amsterdam zijn dertien plekken bekend, waar de duizendknoop schade heeft aangericht aan gebouwen en constructies. De plant groeit inmiddels in de funderingen in een monumentaal pand in de binnenstad. De kosten voor verwijdering en herstel bedragen daar 300.000 euro.

Duurzaam
De gemeente Amsterdam wil de bestrijding duurzaam laten plaatsvinden. Er zijn geen chemische middelen toegestaan bij de bestrijding van overlastgevende planten en dieren. Het is erg arbeidsintensief om de plant met wortel en al uit te graven.


Auteur: Guus van Rijswijck

Bron: Het Parool

Afbeelding van HOerwin56 via Pixabay