Geplaatst op 26-08-2019

Tuinen van Hartstocht

Aan het Gein ten zuiden van de Gaasperzoom ligt de biologische CSA boerderij ‘de Hartstocht’. Na ‘n mooie slingerende fietstocht in de schaduw van oude bomen, vinden we daar boer Pieter Heyning. Hij bestiert de boerderij sinds het begin van 2019, met hulp van Isabelle, Xander en Doina. Ze hebben het overgenomen van de oprichters, en hebben dit eerste jaar hun aanplant schema gevolgd voor het halve hectare grote terrein.

Het is veel werk, zo’n CSA (Community Supported Agriculture) boerderij. Pieter heeft er een voltijd baan aan en z’n teamgenoten met z’n drieën ook. Hij vindt het lastig precies genoeg planten en te plannen wanneer wat de grond in moet maar gelukkig zijn de vorige eigenaren altijd beschikbaar voor advies. In de toekomst willen ze s’ winters ook workshops gaan geven.

Hoe werkt deze CSA?
Tuinen van Hartstocht heeft zo’n 125 leden die allen een bedrag per jaar vooruit betalen om 10 maanden per jaar één of meerdere keren per week zelf groenten en fruit te oogsten. De bedoeling is dat men oogst wat opgegeten wordt en niet meer neemt dan wat nodig is, waarvoor hij vertrouwt op de eerlijkheid van z’n leden. De meesten houden zich hier aan.

Tijdens een heerlijk kopje thee van citroen vervaine genieten we van de aanblik van al die rijen groente: mais, sla, spinazie, verschillende soorten bieten, uien, boerenkool, pompoenen, appels, peren, bonen, palm- en boerenkool, kruiden, bramen, tomaten, hete pepers en meer, ze staan ons toe te lachen en roepen: Pluk mij! Gelukkig mogen we dat ook en gaan we na dit aangename bezoek naar huis met ‘n zak vol mooie groenten, zelf geplukt, vers en verrukkelijk!