Wie zijn wij

Over ons

We wonen in een multiculturele buurt, de bewoners hebben heel verschillende achtergronden, maar wij kijken naar een monocultuur van groen.
Dat zouden we graag samen en actief veranderen: vandaar de V van Vormen in GroenplatVorm. De diversiteit aan mensen vertalen naar ook een diversiteit in het groen, een polycultuur.
Natuur waarin mensen zich prettig voelen, die inspireert om er zelf mee aan de slag te gaan, en waar je je in herkent.
Wij zijn groene bewoners, die met onze voeten in de modder van onze tuinen, zien wat er leeft (letterlijk) in de buurt. We werken al aan een mooier, gezonder en groener Zuidoost. We werken vanuit ons hart, en willen graag meer mensen uit Zuidoost hierin betrekken op een praktische
manier.

Onze visie

Wij willen kennis over het groen in onze buurt en mogelijke activiteiten eromheen verzamelen en delen. Door samenwerking tussen verschillende organisaties en bewoners te faciliteren willen we samen bouwen aan een duurzame gezonde wijk. We vinden het belangrijk dat het mogelijk wordt om lokale groente en fruit te kweken voor en door buurtbewoners. Het platform zet zich in voor een diverse, duurzame en gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Onze Missie

GPVZO verbindt mensen en mensen met de natuur, en helpt het groen in Zuidoost te versterken voor mens en dier.
GPVZO doet dit door te stimuleren, faciliteren, informeren, beschermen, uitbreiden en adviseren.Onze gezichten

Mahmoud Mohamed

Mahmoud Mohamed woont sinds 1990 in Gaasperdam. Hij heeft jarenlang gewerkt in technisch beheer en onderhoud van gebouwen en terreinen. Een paar jaar voor zijn pensioen heeft hij zijn oude hobby hervat en is hij bij Ubuntu Stadstuin zijn kennis gaan bijschaven op het gebied van stadslandbouw en bij VBAZO gaan leren over voedselbossen.
“Tal van buurtbewoners zijn bezig met vergroening van hun buurt. GroenplatVorm ZO is voor mij een verbindende club waar bewoners en organisaties elkaar kunnen vinden, versterken en met elkaar samenwerken.”

Renate Nollen

Renate Nollen heeft jarenlange ervaring in tuinen aanleggen vanuit de Permacultuur en de “niet ploegen techniek”. Dit heeft ze in de VS gedaan, maar ook op meerdere plekken in Amsterdam.
Ze is ervaren in en betrokken bij buurtinitatieven en gelooft in de kracht van onderop. Met haar bodemkennis begint ze ook letterlijk onderop. Momenteel werkt ze met Stichting Urbaniahoeve aan het ontwikkelen van een Community of Practice in de K-buurt die daar gezamenlijk ‘n stedelijk voedselbos zal ontwerpen en aanleggen, en onderzoekt met medebewoners op Klieverink de mogelijkheid om een tiny forest aan te leggen.
“GroenplatVorm ZO is voor mij succesvol wanneer de hele buurt weelderig bloeit en groeit, zoemt en zingt gedurende de komende zeven generaties”

Annet van Hoorn

Annet van Hoorn woont sinds 2010 in Gein en deed het jaar daarvoor haar permacultuuropleiding. Daar leerde ze hoe je met principes uit de natuur eetbare landschappen kunt aanleggen, ook in de stad, en mensen leren wat ze zelf kunnen doen aan bijv klimaatverandering. Sindsdien wil zij met zoveel mogelijk mensen in Zuidoost het groen beter gaan gebruiken, voor voedsel, speelplek en ontmoetingsplaats. Aanzet was Ubuntu Stadstuin, waar mensen uit tientallen culturen samenwerkten. ‘Zuidoost als eetbaar landschap, met groenten uit alle windstreken, hier kan het!’

Rizairis Núñez-Lacroes

Rizairis Núñez-Lacroes woont sinds 2008, na 3 jaar uit Zuidoost te zijn verhuisd, weer in Zuidoost. Zij is sinds haar komst in Nederland in 2003 naast haar technische studie altijd bezig geweest met sociaal-culturele activiteiten. Toen besloot zij het over een sociale boeg te gooien en is nu een sociale ondernemer die het hartstikke leuk vindt om mensen met elkaar te verbinden om samen wat moois te bereiken. Zij woont sinds 2010 in de FD-buurt en is het voor haar vanzelfsprekend om bij Moestuin Groene Vingers te horen.


Ons bestuur

Stichting GroenplatVorm Zuidoost is per 3 november 2021 officieel opgericht. De stichting bestaat uit een driekoppig bestuur met als voorzitter Saskia Bosnie, secretaris Clary van der Veen en bestuurslid Joke Jongejan. Per april 2023 is de functie van penningmeester vacant. De secretaris voert tijdelijk deze functie uit. Voor de vacature klik hier.