Gezondheidskloof te lijf

Gezondheidskloof?

Door corona is zichtbaar geworden dat er veel behoefte is aan voedselhulp, oa bij ongedocumenteerden. Er zijn tientallen voedselinitiatieven in Zuidoost, maar het eten is niet altijd gezond. Men met de tegenwoordige prijzen is het ook voor een bredere groep moeilijk om voor een gezin genoeg verse groenten en fruit te kopen en niet teveel gemaksvoedsel, en de magen te vullen met volkoren producten en dit alles liefst van goede kwaliteit. Als je niet gezond eet, heb je in Nederland wel 6 of 7 jaar minder te leven, en word je 15 jaar eerder minder fit dan mensen die wel geld hebben voor gezond voedsel. Dit wordt de gezondheidskloof genoemd. Die willen we graag doorbreken!

Hoe het begon 2021

Op 1 november 2021 ging ons project van start met een debat in New Metropolis. We hoorden over goede voorbeelden, zoals www.hetkeukencollectief.org uit Oost, www.blijeburen.nl en www.buurtbuik.nl. We kregen hulp van het Athena Instituut van de VU, die ons project gaan onderzoeken. VU-studenten hielden focusgroepen met mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp. Op 6 december hielden we een mini-conferentie met partners uit Zuidoost.

Met de input van onze partners kwamen we tot het concept van een Voedselkringloop, door het verbinden van voedselproductie, verwerking, distributie en verkoop/uitgifte.

  • Voedsel dat we zelf verbouwen of van dichtbij halen is vers en goedkoop, want er zitten geen of weinig schakels tussen.
  • Maaltijden die we zelf koken kunnen we aanpassen aan de smaak van onze bewoners – ook al zijn ze gemaakt van Hollandse seizoensgroenten.
  • Door voedseloverschotten te verdelen kunnen meer mensen aan gezonde voeding komen.
  • En als we onze eigen groenten-, fruit- en etensresten composteren, hebben we minder inputs nodig voor onze tuinen.

Bij al de schakels van deze kringloop kunnen mensen meedoen, en samen werken aan meer gezond eten voor iedereen.